SALON DE ROOSEKRANS: KOEKTRADITIE VANAF 1794


BAKKERIJ DE EENHOORN

De geschiedenis en de traditie van de Echte Bossche Koek begint aan het einde van de achttiende eeuw als bakker J.A. Suijs in 1794 zijn in Den Bosch en omstreken bekende bakkerij 'De Eenhoorn' start. Twee jaar later vestigt ook bakker Lambermont zich in de stad. Beide bakkers maken naam met hun koeken door de verrukkelijke smaak en door de voor de Echte Bossche Koek zo kenmerkende ovale vorm te hanteren. Deze twee bakkers hadden een streng geheime receptuur waarvan alleen bekend was dat roggebloem, honing en kruiden de ingrediënten vormden. Hun koeken werden gegarneerd met kandij en sukade. Tijdens boerenkermissen werden de koeken in groten getale in de omgeving van Den Bosch verkocht.


Op de fraai vormgegeven verpakking stonden volksversjes als:

'Heb ik met kermis een lieve meid, dan koop ik haar een lekkere koek, dat is iets wat zij hebben moet.'

Of: 'Kermisgeschenk, opdat gij aan mij denkt.'

Maar ook: 'Voor u mijn lieve meid, is deze koek bereid.'


Men ziet, ook in die tijd ging de liefde, in dit geval de Bossche koek, door de maag. Salon De Roosekrans bakt ook nu nog zijn Echte Bossche Koek in de bekende ovale vorm van weleer. Deze vorm beschouwt Salon De Roosekrans dan ook als de enig juiste en historisch verantwoorde bakvorm voor de Echte Bossche Koek. Op de wikkel van de Echte Bossche Koek van De Roosekrans is het originele kwaliteitsmerk te vinden van bakkerij 'De Eenhoorn', met de tekst 'Koek Banket Chocolaad Fabrijk'. Op de afbeelding is, hoe kan het ook anders, een eenhoorn -symbool voor geluk-  te zien, met daaronder sinds 1993 de naam van bakker H. Finkers. Hij is tegenwoordig de enige bakker die gebruik mag maken van de originele recepturen voor Echte Bossche Koek, afkomstig van de beroemde Bossche kwaliteitsbakkers Lambermont en Suijs.


LAMBERMONT: EEN BEGRIP IN 'S-HERTOGENBOSCH EN VERRE OMSTREKEN

De naam Lambermont is een begrip in 's-Hertogenbosch als het gaat om Echte Bossche Koek. Het is Jos Lambermont die in 1865 aan de Zuid-Willemsvaart de stoomkoekfabriek 'De Klok' sticht. Daar fabriceert hij de bekende Bossche Koek volgens eigen receptuur. Lambermont verkoopt zijn koeken in een winkel op de hoek Vughterstraat-Postelstraat. In 1938 wordt de fabriek opgeheven. Via de meesterbakker van Lambermont, de heer V.D. Laar, komt Salon De Roosekrans in 1993 in het bezit van het oorspronkelijke recept voor het vervaardigen van Bossche koeken. Met het overhandigen van de originele receptuur van Lambermont spreekt de heer V.D Laar zijn volste vertrouwen uit in De Roosekrans, die het behoud van dit historische streekproduct daarmee veiliggesteld. Het is dankzij deze overlevering dat deze lekkernij tegenwoordig weer volop geproefd kan worden. Salon De Roosekrans is er trots op dat zijn bakkerij borg staat voor de hoge kwaliteitseisen die aan de echte Bossche koek gesteld worden.

BAKKER SUIJS VAN BAKKERIJ DE EENHOORN: TOPKWALITEIT ECHTE BOSSCHE KOEK


De familie Suijs start 1794 'Koek Banket Chocolaad Fabrijk De Eenhoorn' aan Hinthamerstraat 4 te 's-Hertogenbosch. De achterzijde van deze bakkerij was gelegen aan het huidige Herman Moerkerkplein aan de Dieze. De familie Suijs draagt na vele jaren de bakkerij over aan de familie Van Zuijlen die de productie en verkoop van deze lekkernij voortzet tot 1985. De heer Van Zuijlen overlijdt in 1988. Bakker Finkers van De Roosekrans krijgt enkele jaren later het handgeschreven recept van bakkerij De Eenhoorn in zijn bezit door dit aan te nemen van de heer Van Zuijlen, die familie is van bakker Van Zuijlen.


KONINKLIJKE AANDACHT

In de twintigste eeuw mag van Zuijlen zich beroemen op koninklijke aandacht als de koningin 's-Hertogenbosch bezoekt. Hare Majesteit proeft van de Echte Bossche koek en krijgt deze als cadeau aangeboden. Deze traditie zet zich in 2007 voort als koningin Beatrix de koek van De Roosekrans wordt aangeboden. De hele koninklijke familie krijgt de Echte Bossche Koek van Salon De Roosekrans als cadeau mee naar huis. Een nieuwe traditie is geboren.


HET BESTE VAN TWEE BEROEMDE KOEKENBAKKERS

Zowel de recepturen van de firma Lambermont als van bakkerij Suys zijn overgenomen door De Roosekrans. Bakker Finkers heeft van beide bakkers de beste recepturen geselecteerd. Volgens die uitmuntende oude recepten bakt hij tegenwoordig zijn echte Bossche koeken. Heerlijk!